Kozijnen

ConstruQt levert en plaatst verschillende soorten kozijnen. Het meest gangbaar zijn de kunststof, aluminium en houten kozijnen. Deze diverse kozijnen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Kunststof is bijvoorbeeld duurzamer dan hout. En met een aluminium kozijn kunt u lichtgewicht bouwen. Op deze pagina vindt u meer informatie over de verschillende kozijnen keuzemogelijkheden en de daarbij komende overwegingen. Zo bent u daarvan in ieder geval al op de hoogte voordat u de kozijnen laat vervangen.

Waarom kunststof kozijnen?

Buiten dat kunststof kozijnen ten opzichte van hout en aluminium veel goedkoper zijn in de aanschaf hebben deze nog meer voordelen:

 • Onderhoudsarm
 • Hoge isolatie
 • Op de profielen die wij voeren zit een levensduur van minimaal 50 jaar
 • Goede bescherming tegen inbraak
 • Bestand tegen alle weersomstandigheden

Kunststof kozijnen zijn de afgelopen jaren zo ver door ontwikkelt dat er keuze is uit veel verschillende kleuren en designs.

Zo is het mogelijk om het kozijn een hout uitstraling te geven door middel van een HVL-verbinding (Hollands Verbinding Lijn) en een houtnerffolie.

Bij ContstruQt staat kwaliteit voorop daarom werken wij met kunststof kozijnen voorzien van een aanslag en monteren wij eerst een stelkozijn. Hieronder vindt u de voordelen van het monteren met aanslag en een stelkozijn.

Wat is een stelkozijn? 

Een stelkozijn bestaat uit een plank van watervast multiplex met een kunststof toplaag en een aansluitrubber. Van deze planken wordt een frame gemaakt dat waterpas in de ontstane sparing geplaatst wordt.

Het stelkozijn zorgt voor een perfecte aansluiting van het kunststof kozijn en zorgt voor een duurzame afdichting tussen de binnen- en buitenmuur. Een kunststof kozijn heeft een minimale levensduur van 50 jaar.

Door slechte montage of besparen op het monteren kan deze termijn aanzienlijk worden verkort. Een stelkozijn is noodzakelijk voor een goede montage en zorgt op deze manier voor een lange levensduur van het kunststof kozijn.

Voordelen monteren met stelkozijn

De voordelen van het gebruik van een stelkozijn 

 • Altijd waterpas en een rechte aansluiting voor het kunststof kozijn.
 • Montage met compriband is door het stelkozijn mogelijk, wat als voordeel heeft dat de aansluiting een levensduur heeft van minimaal 50 jaar.
 • Door het stelkozijn voldoet de montage aan de vereiste voor inbraakveiligheid (SKG2).
 • Het stelkozijn zorgt voor een goede body om het kunststof kozijn in te monteren.
 • Een duurzame afdichting voor water, tocht en geluid. Het kunststof kozijn heeft de mogelijkheid om vrij uit te zetten en te krimpen bij warmte en kou. Dit zorgt weer voor een lange levensduur van het kunststof kozijn.
 • Geen problemen met de binnenmuren, dus geen beschadiging van behang of stucwerk.
 • In de toekomst geen verborgen gebreken aan uw kozijnen.

Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het gebruik maken van een stelkozijn meer arbeid en meer montage materiaal kost. Ten gevolge hiervan is de montage duurder dan ‘stompe montage’.

Nadelen monteren zonder stelkozijn

Hieronder vind u de nadelen van het monteren zonder stelkozijn, ook wel stompe montage genoemd:

Nadelen van stompe montage 

 • Kunststof kozijnen monteren zonder stelkozijnen gaat gepaard met een kit-voeg aan de buitenzijde, dit zal na een aantal jaren inkrimpen en gaan kieren.
 • De kunststof kozijnen worden vaak in de bestaande spouwlat gemonteerd waardoor u meer kans op lekkage krijgt (loshangend lood of het doorboren van het lood).
 • De montage hangt in feite met kit en pur aan elkaar. Deze zijn geschikt voor tocht afdichting maar niet voor constructie doeleinden.
 • Door het uitzetten en krimpen van de kunststof kozijnen bij warmte en kou komen de ankers/schroeven, kit en pur na verloop van tijd los van de muur. Ook heeft het kozijn geen ruimte meer om te werken, waardoor de hoeklassen het kunnen begeven of het kozijn gaat scheuren. Door deze manier van monteren is het ook mogelijk dat hang en sluitwerk niet goed meer werkt, gevolg; ramen en deuren sluiten niet goed meer.

Zoals hierboven al genoemd zijn er bij stompe montage wel minder arbeidskosten en lagere materiaalkosten. Maar daarbij zorgt het voor een kortere levensduur van de kunststof kozijnen.

Welke merken kunststof kozijnen?

Wij leveren en plaatsen kozijnen van de merken K-Vision, Schüco en Veka. Al deze merken voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en hebben bovendien uitstekende isolatiewaarden. Een lage U-waarde betekent goede isolatie. Het type glas dat u kiest kan de U-waarde verder verlagen. Standaard adviseren wij HR++ glas, maar met HR+++ (drievoudige beglazing) kunt u een U-waarde van minder dan 1,0 bereiken, dat betekent een minimaal warmteverlies. In dit Wikipedia artikel kunt u meer achtergrondinformatie vinden over de door ons gehanteerde isolatiewaarden. Of lees hier meer over alle mogelijke glassoorten.

K-Vision Trend

K-Vision Trend kunststof kozijnen zijn nauwelijks te onderscheiden van houten kozijnen.

De innovatieve en esthetische kozijnen van K-Vision zijn 100% recyclebaar, loodvrij en hebben een lange levensduur.

Dit profiel heeft een isolatiewaarde van U1.1 uitgaande van HR++ glas.

K-vision kozijnen profiel

Schüco Corona CT 70

Schüco Kunststof kozijnen zijn te verkrijgen in verschillende stijlen en hebben uitstekende thermische eigenschappen.

Staat bekend om zijn vergrendelingssystemen om inbraak tegen te gaan.

Dit profiel heeft een isolatiewaarde van U1.1 uitgaande van HR++ glas.

Schuco kozijnen profiel

Veka Softline NL

Veka kunststof kozijnen zijn perfect voor zowel renovatie als nieuwbouw. Ideaal voor triple glas.

Dit profiel heeft een effectieve geluids- en warmte isolatie en het is 100% recyclebaar.

Dit profiel heeft een isolatiewaarde van U1.1 uitgaande van HR++ glas.

Veka kozijnen profiel

Waarom aluminium kozijnen?

Aluminium kozijnen hebben een slanke en elegante uitstraling, deze worden vaak gebruikt bij renovatie van monumentale panden omdat er meer gedetailleerde en slankere profiel van gemaakt kunnen worden.

Dit past perfect bij dit type pand.

In vergelijking tot hout en kunststof is aluminium duurder in de aanschaf.

Wanneer er wordt gekeken naar de levensduur en het onderhoud worden de hogere aanschafkosten sneller terug verdient.

Voordelen aluminium kozijnen:

 • Vormvast
 • Duurzaam
 • Kleurvast
 • Onderhoudsarm
 • Lichtgewicht

Nadelen aluminium kozijnen:

 • Niet overschilderbaar
 • Lastig te repareren
 • Hoge kosten bij aanschaf

Waarom houten kozijnen?

Houten kozijnen hebben een authentieke uitstraling en passen dan ook prachtig in allerlei gebouwen en woningen.

Meestal worden deze kozijnen gemaakt van hardhout, hierbij moet u denken aan soorten zoals meranti, vuren- en grenenhout.

Deze houtsoorten zijn afkomstig uit duurzame bossen en zijn dan ook voorzien van verschillende keurmerken.

Voordelen hardhouten kozijnen

 • Authentieke uitstraling
 • In iedere gewenste kleur

Nadelen hardhouten kozijnen

 • Onderhoud zoals schilderen om 5 á 7 jaar
 • Houtrot
 • Minder bestand tegen de weersomstandigheden ten opzichte van kunststof of aluminium.

Wij staan voor u klaar

Ons team van ervaren monteurs staat voor u klaar om aan uw wensen te voldoen. Met hun jarenlange ervaring gaan zij secuur en netjes te werk. Bekijk hier meer over ons bedrijf en wie wij zijn.

Kraan voor kozijnen, gevelbekleding en dakkapellen

Wij zijn in het bezit van onze eigen kraan. Om werkzaamheden op verschillende hoogtes mogelijk te maken, en de arbeidsintensiteit voor onze monteurs omlaag te brengen. Een voordeel voor u en voor ons.